A webcam

free website hit counters

  • Jó nézelődést

    kívánunk


Miskolc, Foucault-inga | Webkamera élő közvetítése

Miskolc, Foucault-inga

A Miskolci Egyetem főépületének aulájában található egy Foucault Inga, amely állandó kiállításként mutat be fundamentális fizikai jelenségeket. Hogy mi is ez valójában? A következő néhány bekezdésben megtudhatja.


A miskolci ingáról

A gömb rozsdamentes acélból számítógép vezérlésű forgácsolással (NC esztergálással) készült. Átmérője D=220 mm, tömege mintegy M=45 kg. A gömböt d=4 mm átmérőjű acélsodrony tartja, amelyik egy csapágyazott egymásra merőleges kettős (kardán) tengelyen függeszkedik. Az inga hossza L=10,4 m. A felfüggesztés alatt l=160 mm-re a sodrony körül egy 16 mm átmérőjű gyűrű található (”Charron-ring”), amelyik belső falához az acélsodrony lengés közben hozzáér. Ezzel az ingát a lengési síkjából kitéríteni próbáló erők (léghuzatok, légörvények, épületrezgések) hatását csillapítja, aminek következtében az inga közel síkban leng, így Foucault effektus zavar-mentesen figyelhető meg. Az inga lengési periódusideje T= 2*đ*(L/g) 1/2 összefüggéssel számolva 6.47 sec. Az inga síkja Miskolc földrajzi szélességén (48.4° ) egy csillagnap alatt (~24 óra) ~270 o szögben fordul el ( 360° *sin(48.4° ) összefüggéssel számolva). Ebből következik, hogy az inga síkjának teljes körülfordulása mintegy 32 óra múlva következik be. A lengés szimmetriája miatt a körülfordulási idő azonban látszólag csupán 16 óra. Ezt a körülfordulási időt sem tudnánk azonban megfigyelni, mivel a lengőmozgást fékező – a légellenállásból adódó – erő ingánkat mintegy 2 óra alatt megállítaná. E csillapító erőt ellensúlyozza az asztal alá beépített elektronikus szerkezet, amely lengési periódusonként mágneses erőhatással kissé lendít az ingán, amely következtében az nem fékeződik le. A golyón lévő jel mindig az épület azonos irányba mutat – függetlenül a lengés síkjától – ezzel is szemléltetve a kitérítő Coroilis erő hatását. A Foucault-inga felállítását Dr. Szaladnya Sándor emeritus professor kezdeményezte, aki a megvalósult inga lengési jellemzőit is kiszámította.

A Foucault-inga (IPA: [fuko]) a Föld forgásának és a Coriolis-erő hatásának szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz, amelyet Léon Foucault (ejtsd: leon fukó) francia fizikus fejlesztett ki.

Foucault egy 2 méter és egy 11 méter hosszú ingákkal végzett előzetes kísérletek után 1851. március 26-án a párizsi Panthéonban egy 67 méter hosszú, 28 kilogramm tömegű ingával nyilvánosan szemléltette a Föld forgását. Az inga eredeti példányát a párizsi műszaki múzeum, a Musée des Arts et Métiers őrzi. (2010. április 6-án szerencsétlen baleset révén az inga kötele elszakadt és a szerkezet helyrehozhatatlanul összetört.[1]) A 19. században csupán kétszer tudták megismételni a kísérletet: Heike Kamerlingh Onnes 1879-ben és Kunc Adolf 1880-ban. Ez utóbbi kísérlet helyszíne a Szombathelyi székesegyház volt.[2] Ma már világszerte számos helyen található Foucault-inga.

miskolc, fizika, Foucault-inga, magyarország élő, közvetítés, webkamera, live, stream

Kiemelt Közvetítések

Kukucskálj be - Élő Webkamerák